Egy erdőtüzekre specializált tűzoltóautóval „gazdagodott” a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség. Az erdőtüzek az erdei növényzetnek, a száraz növényzetnek, az erdőkitermelések maradványainak kontrollálhatatlan égését jelentik. Eloltásukhoz operatív és hatékony eljárásra van szükség. A tűzoltóság új járműve egy négykerék-meghajtású, speciális építményű, felszerelt, off-road képességű autó, utóbbinak köszönhetően a nehezen megközelíthető helyekre is eljuthatnak.

A tűzoltóautó egy 3000 literes víztartállyal rendelkezik, a tűzoltóágyú pedig elég nagy ahhoz, hogy biztonságos távolságból tudják a lángokat oltani, úgy, hogy a tűzoltók ne kerüljenek veszélybe. Az új jármű további előnye, hogy tavakból, vízgyűjtőkből, folyókból stb. képes vizet szivattyúzni, ez azért jó, mert nem mindenhol van a kellő közelségben tűzcsap.

A speciális tűzoltóautót az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőségtől (ISGU) kapták a Bihar megyei tűzoltók. Előbbi amúgy a Vízió 2020 projekt keretében szerzett be 30 darab 3000 literes ciszternát az erdőtüzek oltásának céljából. A projekt által az IGSU 682 millió euróhoz jutott hozzá, melyből felszerelést vásárolhattak. – erdon.ro