Átadták a Magyarország és Románia közötti második autópálya-határátkelőt. A Nagykereki-Bors II. autópálya-határátkelőhely a magyarországi M4-es autópályát köti össze az észak-erdélyi autópálya nemrégiben elkészült 5,35 kilométeres szakaszával.

Bár a nagyváradi Trameco vállalat már július végén elkészült az észak erdélyi autópálya Bihar Bors szakaszával, a hivatalos megnyitót csak a mai napon tartották meg, amikorra a határátkelők is elkészültek a román magyar határon. Az eredeti tervek szerint Orbán Viktor Magyar és Ludovic Orban román kormányfő együtt adta volna át a magyarországi M4-es autópályához csatlakozó 5,35 kilométeres sztrádaszakaszt, és az új határátkelőt, de végül nem sikerült egyeztetni a közös találkozót. A Románia és Magyarország közötti második autópálya határátkelőt román résztről Bogdan Aurescu külügyminiszter és Lucian Bode szállitásügyi miniszter, valamint Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere adta át a forgalomnak.

„Én nagy rajongója vagyok a határállomások és határátkelési pontok nyitásának. Egészen egyszerűen azért, mert Közép-Európa egyik legnagyobb versenyhátránya Nyugat-Európával szemben az, hogy míg nyugaton két és fél három kilométerenként, addig itt Közép Európában 35, 40 kilométerenként lehet találni határátkelési pontokat. Ez egy óriási baj, óriási hátrány. Ezért is volt fontos, hogy ma megnyitottuk a 12. átkelőhelyet Magyarország és Románia határán.” – nyolatkozta Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere.

Az észak erdélyi autópálya harmadik szakaszának kivitelezési szerződésének értéke áfa nélkül 134,22 millió lej. A mától megnyílt határátkelő személy- és terherforgalom lebonyolitására is alkalmas. A határétlépés meggyorsitása érdekében mindkét irányba tíz-tíz sávot használhatnak a közlekedők.