A székelyhídi múzeum épületében március 3-án, délután 16 órától kezdődő találkozón Antal József, a Partiumi Falugazdász Hálózat falugazdásza és Kun Attila pályázatíró, részletesen bemutatják a gazdáknak az unió közös agrárpolitikáját, illetve azokat a hazai mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási formákat, amelyek a 2023 – 2027 közötti időszakra kidolgozott Nemzeti Stratégiai Terv (PNS) keretében idéntől az ágazat szereplőinek rendelkezésére állnak.

Szó lesz az új területalapú és agrárkörnyezet-gazdálkodási támogatásokról, a jogosultsági feltételekről, a keretösszegekről és az idénre várható hektáronkénti támogatások nagyságáról, de természetesen kitérnek az állattenyésztőknek szóló támogatásokra és a várható pályázható összegekre is. A szervezők külön ismertetővel készülnek azokról az intézkedésekről, amelyek az induló fiatal gazdálkodóknak, a kisgazdaságoknak vagy épp a fejleszteni, bővíteni kívánó nagyobb farmoknak, mezőgazdasági szövetkezeteknek, gazdatársulásoknak kínálnak vissza nem térítendő uniós pályázati támogatásokat.

Az alkalomra, a gazdák alaposabb informálása érdekében az új területalapú és állattenyésztési támogatásokról, illetve a vidékfejlesztési intézkedésekről, küszöbön álló pályázati kiírásokról hasznos, könnyen áttekinthető tájékoztató füzettel is készülnek a szervezők, amelyeket a rendezvényen résztvevő gazdák természetesen ajándékba kapnak, így otthon is tanulmányozhatják.

Részvételi szándékukat mihamarabb jelezzék a térségükben tevékenykedő falugazdászoknak. Székelyhíd vonzáskörzetében: Antal József (0762-386.609), Gődér Imre (0785 391 121). – közlemény