Az orosz külügyminisztérium szerint 82 évvel ezelőtt a Vörös Hadsereg „felszabadító hadjáratot” kezdett Lengyelország területén. A szovjet csapatok „a lengyelek által 1920-21-ben megszállt Nyugat-Ukrajnát és Nyugat-Belorussziát szabadították fel, ahol a lakosság ünnepléssel fogadta őket”, miközben „Lengyelország állami léte gyakorlatilag megszűnt”. A varsói külügyi tárca szóvivője erre a Twitteren így reagált: „Nem történt semmiféle felszabadító hadjárat, ez agresszió volt, amely a hitleri Németországgal kötött paktum alapján történt”.

Hozzátette: 1939. szeptember 17-én Lengyelország nem szűnt meg, ellenben a megszállt területek lakói röviddel ezután a szovjet állam által elkövetett bűntettek áldozataivá váltak. A szovjet támadás évfordulójáról Lengyelország-szerte megemlékezéseket tartottak, ez alkalomból Andrzej Duda elnök részvételével megnyitották a Szibériába hurcolt lengyelek múzeumát is. Mateusz Morawiecki lengyel és Ingrida Simonyte litván kormányfő megkoszorúzta a Keleten meggyilkolt áldozatok varsói emlékművét a lengyel-litván kormányközi konzultációk keretében.

Ingrida Simonyte a Morawieckivel folytatott tárgyalásokat követő közös sajtóértekezleten a Fehéroroszország határán át Európába irányuló migrációs nyomásról szólva kiemelte, hogy el kell gondolkodni a világ mai geopolitikai térképén, a mai kihívásokon. Európa jelenlegi helyzete szoros együttműködést igényel Lengyelországtól és Litvániától, a védelem területén is – hangsúlyozta a litván kormányfő. – maszol.ro