Január 15-én Bihar megyében is megkezdődött a COVID-19 fertőzés elleni oltási kampány második szakasza, melynek keretében a 65 év felettiek, a krónikus betegek és a stratégiai ágazatokban dolgozó munkavállalók kapják meg a vakcinát. A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) közleményében tudatja, hogy életkortól függetlenül a krónikus betegek közé sorolják a cukorbetegeket, a túlsúlyosakat, az anyagcsere-, szív- és érrendszeri, vese-, tüdőproblémákkal küzdőket, a rákos betegeket, az idegbántalmakban szenvedőket, a Down-kórosokat, a sárgaságos betegeket, az immunhiányos betegségben szenvedőket, a szervátültetésen átesett pácienseket, a HIV/AIDS betegeket, valamint a hosszú távú biológiai, illetve kortikoszteroidos kezelést kapó pácienseket.

A hatvanöt év alatti krónikus betegek feliratkozhatnak oltásra a háziorvosukon keresztül. Amennyiben nem tudják elérni háziorvosukat, vagy nincs családorvosuk, akkor bármelyik családorvos segítségével feliratkozhatnak, továbbá előjegyeztethetik magukat a szociális ellátórendszer helyi intézményének a közvetítésével, illetve telefonon a call center hívásával: létezik egy egységes hívószám – 021.414.44.25 – amelyet tárcsázva a hívó fél az ország bármelyik oltási központjába előjegyeztetheti magát.

A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság felhívja a figyelmet arra, hogy az oltás ingyenes és önkéntes, de a magukat beoltatni akaróknak fel kell iratkozniuk, enélkül hiába is jelennek meg az oltási központok bármelyikénél. Bihar megyében január 15-én hat központban kezdődött meg az oltás, ezek a helyszínek a következők: Nagyváradon a Gyermekvárosban (Corneliu Coposu u. 8. szám) és a Pelican kórházban (Corneliu Coposu u. 2-14B), Nagyszalontán a városi kórházban (Ioan Cantacuzino u. 2–4.), Élesden a városi kórházban (December 1. u. 3. szám), Vaskohszikláson a városi kórházban (Cuza Voda u. 5. szám), Érmihályfalván a dr. Pop Mircea Kórház külső osztályán (Republiciii u. 28 szám). A megyében további tizenhét oltási központ nyílik meg fokozatosan a rendelkezésre álló oltásmennyiség függvényében. Az oltási kampányról további információkat lehet megtudni a vaccinare-covid.gov.ro honlapról. – erdon.ro