Történelmi pillanatnak nevezte kedden Nicolae Ciucă miniszterelnök a földgázkitermelés elkezdését Midia térségében. A kormányfő Virgil Popescu energiaügyi miniszterrel együtt részt vett a Black Sea Oil & Gas társaság által a Midia Gas Development (MGD) projekt keretében folytatott gázkitermelés elkezdése alkalmából szervezett eseményen.

A miniszterelnök rámutatott, az elmúlt 30 év viszonylatában ez az első gázkitermelési projekt a Fekete-tenger romániai térségében, és ebben a hónapban már került is a hazai piacra a fekete-tengeri földgázból. Románia ezzel fontos lépést tesz az energiabiztonság garantálása felé. „Az a tény, hogy e projekt révén évente egymilliárd köbméter földgázt sikerül kitermelni, azt jelenti, hogy Románia fogyasztási igényeinek 90 százalékát ki tudjuk majd elégíteni” – fogalmazott.

Nicolae Ciucă hangsúlyozta, ez a projekt is bizonyítja, hogy az ország képes új forrásokat és megoldásokat találni egy olyan időszakban, amikor az ukrajnai háború miatt veszélybe került a világ gázellátása. A kormány elkötelezett amellett, hogy Románia az orosz gáztól függő országból a régió energetikai stabilitását biztosítani képes állammá váljon – nyomatékosította.

Az ország gáztározóinak telítettsége 41 százalékos jelenleg; ezt novemberig 80 százalékra növelik. Ciucă Konstancán emlékeztetett, hogy egy európai uniós döntés értelmében télire minden tagállamnak 80 százalékig fel kell töltenie gáztározóit, ez ugyanis a téli szükségletek kielégítéséhez szükséges mennyiség minimuma. – Agerpres/Maszol