Már legalább 150 embert tartóztattak le a Franciaországban zajló tüntetések során, ami egy 17 éves fiatal halála után robbant ki. A fiatal fiút egy közúti ellenőrzés során lőtték le, mert az nem tett eleget a rendőri intézkedésnek. Az Egyesült Államokban történt George Floyd halála után kitört tüntetésekhez hasonló lázongások törtek ki Franciaországban. 

Alaposan felkavarta és megosztotta a francia közvéleményt az a kedd esti eset, amikor egy 17 éves fiút lelőttek az igazoltató rendőrök. A fiatalember által vezetett sárga színű Mercedes AMG-t június 27-én, este 8 óra után próbálták megállítani a rendőrök Nanterre-ben – számolt be a hirado.hu. Mivel a sofőr nem tett eleget utasításiaknak, és veszélyeztette épségüket, az egyik rendőr tüzet nyitott, és a mellkasán találta el a fiatalembert, aki belehalt sérüléseibe. Az autót vezető, Nahel nevű fiúnak nem volt jogosítványa.

Az esetet követően – a korábbi, hasonló incidenseket követő események már „bejáratott” forgatókönyve szerint – Nanterre-ben és más szomszédos negyedekben is zavargások, gyújtogatások kezdődtek, melyek reggelig tartottak. A BBC beszámolóját idéző hirado.hu szerint a tomboló, többnyire a bevándorló hátterű negyedekből előtóduló tömeg több épületet és járművet is felgyújtott. Emmanuel Macron francia elnök „indokolatlannak” nevezte a tizenéves fiú rendőrök általi halálát követő második éjszakai erőszakos cselekményeket. A miniszterekkel tartott válságtanácskozás során Macron elítélte az állami intézmények elleni támadásokat. Mindez azt követően történt, hogy az elnök szerdán megbocsáthatatlannak” nevezte a tinédzser halálát.

A közösségi médiára éjszaka felkerült videón látható, amint fiatalok egy csoportja dokumentumokat és székeket gyújt fel a Mons-en-Barœul – Lille egyik külvárosának – polgármesteri hivatalában. A videón az is látható, hogy az épület több helyiségében tűz pusztít. Dokumentumhalmok égnek, miközben a kapucnis pulóvert és fejfedőt viselő emberek újabb papírokat és székeket dobálnak a már égő iratokra. Más felvételeken pedig az épület homlokzatára tűzijátékot lőnek a feldühödött tüntetők.

2017 óta a közúti ellenőrzés során halálos kimenetelű francia rendőrségi lövöldözések áldozatainak többsége fekete vagy arab volt. Tavaly rekordszámú, 13 személy halt meg, mert nem tett eleget a közúti ellenőrzésnek. A mostani áldozat, Nahel francia–algériai családból származott – számolt be a Reuters a fiatal fiú családjának egyik szomszédja elmondása alapján.

Franciaország belügyminisztere az eseményekkel kapcsolatban azt mondta, hogy legalább 150 letartóztatás történt az éjszakai tüntetések során. Gérald Darmanin közösségi oldalán azt írta, hogy országszerte városházák, iskolák és rendőrőrsök voltak a célpontok az „elviselhetetlen erőszak” éjszakáján. Hozzátette: kevés jele van annak, hogy a nyugalomra való felhívások lecsillapítják a kedélyeket. – maszol.ro