Több tízezer romániai internetfelhasználó kapott tavaly július óta zsaroló e-maileket – hívták fel a figyelmet kedden a Bitdefender kiberbiztonsági szakemberei.

A vállalat közleménye szerint a hackerek a levélben azt állítják, hogy hozzáférést szereztek a címzett informatikai eszközéhez, és kompromittáló felvételeket készítettek az online tevékenységéről – írja az Agerpres. Az úgynevezett spam-szűrőket sok esetben sikeresen kijátszó zsaroló e-mailek tavaly nyáron kezdtek el terjedni kelet-európai országokban, főként Romániában, Horvátországban és Magyarországon.

Feladóik közlik, hogy egy biztonsági rést kihasználva megszerezték – vagy más hackerektől megvásárolták – a címzett jelszavait, hozzáférnek a felhasználói fiókjaihoz, így figyelemmel tudják követni az online tevékenységüket, és hang-, illetve videófelvételeket tudnak készíteni magánéletük intim pillanatairól – tájékoztatott a Bitdefender.

A hackerek 1200 euró átutalását követelik bitcoinban 48 órán belül az áldozataiktól. Figyelmeztetik őket, hogy ne próbáljanak rendőrséghez vagy informatikai szakemberekhez fordulni, mert akkor nyilvánosságra hozzák a birtokukban lévő kompromittáló felvételeket.

A Bitdefender adatai szerint a romániai felhasználókhoz érkezett zsaroló e-mailek több mint felét romániai IP-címekről küldték. A vállalat szakemberei a jelszavak rendszeres frissítését és fiókonként eltérő jelszavak alkalmazását ajánlják a felhasználóknak. Azt tanácsolják az áldozatoknak, hogy ne válaszoljanak a zsaroló e-mailekre, hanem a legrövidebb időn belül értesítsék róluk a hatóságokat. További javaslatuk a kétlépcsős azonosítás alkalmazása, illetve egy hatékony biztonsági szoftver telepítése valamennyi informatikai eszközükre. – Krónika