A parlament előtt ismertette Ludovic Orban miniszterelnök többek között azokat az óvintézkedéseket, amelyeket a szeptember 27-i helyhatósági választások alkalmával foganatosítana a kormány a koronavírus-járvány terjedése ellen. A tervezetről szóló dokumentumot még a kormányfő szerda délutáni parlamenti meghallgatása előtt ismertette a Hotnews portál. Az internetes újság birtokába került irat szerint minden szavazóhelyiségben kötelező lesz a szájat és az orrot eltakaró maszk viselése mind a választók, mind az urnabiztosok, mind a biztonsági emberek számára.

A ki- és belépéskor is használni kell a kézfertőtlenítőket, és a szavazópecsétet is fertőtlenítve kell majd visszahelyezni az asztalra a használat után. Minden választópolgár maga veszi el a szavazólapot, a személyazonossági kártyák hátoldalára pedig nem ragasztanak voksolást igazoló öntapadós matricát, hanem a számítógépes rendszerben ellenőrzik majd, hogy az illető szavazott-e vagy sem aznap valahol másutt. A választópolgároknak egymástól másfél méter távolságra kell tartózkodniuk, és az urnabiztosokat is ugyanilyen távolságra ültetik egymástól, ráadásul egy-egy átlátszó fólia- vagy polikarbonát-fallal választják el őket.

A szavazófülkék oldalsó falainak is szilárdnak kell lenniük (műanyagból vagy fából készítik majd), függöny csak a bejáratnál lehet. Ha sor alakul ki a szavazóhelyiség előtt, a csendőrök/rendőrök feladata lesz, hogy a várakozók biztonságos távolságra álljanak egymástól. Még a nagyobb alapterületű szavazóhelyiségben sem tartózkodhatnak egyszerre többen húsz főnél, beleértve a biztonságiakat és az urnabiztosokat is. A szavazóhelyiségeket kétóránként szellőztetni és fertőtleníteni kell, ilyenkor 10 percre felfüggesztik a voksolást. – Hotnews