A koronavírus-járvánnyal, illetve az oltással kapcsolatos fejleményeket és összegző adatokat ismertette sajtótájékoztatóján Dumitru Țiplea Bihar megyei prefektus. Felidézte, hogy 2020 márciusában jelentek meg az első esetek megyénkben, szám szerint 31. A legtöbb megbetegedést novemberben azonosítottak (7154), de decemberre 3569-re csökkent ezek száma. A megfertőződöttek átlagéletkora 48,7 év, az elhunytaké pontosan 70 év. Összesen 831-en vesztették életüket, és ezeknek a személyeknek több mint a fele (477) hetven évnél idősebb volt. Ugyanakkor a betegek 54,4 százaléka férfi, 45,6 pedig nő volt.

A sajtótájékoztató időpontjáig 30.298 személy regisztrált oltásra Bihar megyében, akik közül azonban 982-en később érvénytelenítették a jelentkezésüket. Január 22-ig 8826 dózist használtak el ugyanannyi személy számára, akik a második oltásukat január 26-tól kezdve, illetve februárban kapják meg. Ezért március 1-től a rendelkezésre álló oltóanyag-mennyiség függvényében lehet csak előzetes időpontot kérni első oltásra az erre a célra kijelölt platformon, és központi ígéretek vannak arra nézve, hogy február 8-tól újabb öt úgynevezett fluxust nyitnak meg, kettőt a tanároknak (a Traian Vuia Műszaki Kollégium sportterme és bentlakása) és hármat a lakosságnak (Biharszentandrás, Margitta és Belényes).

A központilag bevezetett „fluxus” fogalommal amúgy eleinte a Bihar megyei Közegészségügyi Igazgatóság munkatársai sem tudtak mit kezdeni, végül kiderült, hogy azt jelenti, hogy naponta 60 személyt tudnak beoltani az adott helyen. Mindenesetre Nagyváradon a két oltóhelyen március 21-ig már nincs időpont, vidéken azonban múlt pénteken még voltak helyek márciusra: Érmihályfalván 672, Nagyszalontán 1307, Élesden 1414, Vaskohszikláson pedig 1873. Újdonság, hogy a megváltozott stratégiának köszönhetően immár a dialízisre szorulókat is beoltják a második szakaszban. – erdon.ro