A határrendészet tavaly több mint 90 gazdasági és pénzügyi bűncselekményt, valamint 443 illegális árubehozatalt és vámcsalást leplezett le, az elkobzott áruk értéke 315,8 millió lejre rúg. A belügyminisztérium vasárnapi közleménye szerint 2022-ben több mint 4 millió doboz cigarettát, 27 700 kg dohányt és 23 830 kg vízipipadohányt foglaltak le. Ugyanakkor öt cigarettacsempészetre szakosodott bűnszervezetet buktattak le és számoltak fel, amelyekben összesen 62 személy vett részt. 2022-ben a határrendőrök 782 bűnügyi eljárást indítottak 1045 személy ellen, és 908 bírságot róttak ki, 4 665 650 lej értékben.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a cigarettacsempészek leggyakrabban a zöldhatáron, a határőrök számára nehezen megközelíthető helyeken hozzák be az országba az árut. Gyakran alkalmazott módszerük továbbá, hogy a cigarettákat a járműben kialakított dupla falba vagy dupla falú tartályba rejtik. A belügyi szervek ugyanakkor az ország területén létesített illegális cigarettakészítő műhelyeket is felfedeztek és felszámoltak.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint az utóbbi 15 évben most először sikerült Romániában az európai átlag alá szorítani az illegális cigarettakereskedelem mértékét. A belügyi tárca közleménye hozzáteszi, elsődleges és állandó célként kezeli a cigarettacsempészet leküzdését. – agerpres.ro