Legalább három ember megsérült, épületek tucatjai semmisültek meg, villanyvezetékek szakadtak le és vonatok siklottak ki az Egyesült Államok középső részén, ahol több mint 70 tornádót regisztrált az amerikai meteorológiai szolgálat, az NWS, főként a nebraskai Omaha városában és Iowa közelében  – jelentette az AFP, írja a News.ro.

„Amilyen gyorsan csak tudtam, elbújtam a családommal, aztán jött a zaj, és megláttam a tornádót. Fedezékbe húzódtunk, és hallottuk, hallottuk, ahogy a dolgok az emberek házaiba csapódnak” – mondta Brent Richardson omahai lakos. A tornádó áthaladása „ugyanolyan félelmetes”, mintha „a legnagyobb tehervonat haladna át rajtad, át a házadon”, mondta.

A tornádóvadászok által pénteken felvett és a közösségi médiában közzétett felvételek zord forgószelet ábrázolnak, amint az égbolton tepervégig. Omaha külvárosában, Elkhornban a felvételek lerombolt házakat, a szél által letarolt tetőket és lecsupaszított fákat mutatnak.

„A mentők továbbra is ellenőrzik az érintett házakat, és segítséget nyújtanak a sérülteknek” – jelentette be az omahai rendőrség az X-en. Délebbre, Lincoln város közelében egy ipari hangárra csapott le a tornádó. Az épület összeomlásakor bent tartózkodó mintegy 70 embert evakuálták, hárman megsérültek, de nem életveszélyesen – közölték a Lancaster megyei hatóságok sajtótájékoztatón.

Az NWS, amely pénteken számos tornádófigyelmeztetést adott ki az Egyesült Államok több középső államában, szombatra ennek az időjárási jelenségnek a folytatását jósolta a hatalmas mezőgazdasági területekre, egészen Texasig. A tornádó, a legalább annyira lenyűgöző, mint amennyire nehezen megjósolható időjárási jelenség viszonylag gyakori az Egyesült Államokban, különösen az ország középső és déli részén.