A román állam a kormány révén 216 vállalat tulajdonosa, amelyek körülbelül 83 000 embert foglalkoztatnak és Románia GDP-jének mintegy 7 százalékát termelik meg – nyilatkozta hétfőn Mihai Călin Precup pénzügyi államtitkár egy tőkepiaci témájú rendezvényen.

Közlése szerint amióta a pénzügyminisztériumban dolgozik, „rendkívül érdekessé” váltak az állami tulajdonú vállalatok olyan nemzetközi szervezetek számára, mint például a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). Az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében ugyanakkor célul tűzték ki az állami tulajdonú vállalatok irányításának javítását, különösen amiatt, mert 216 ilyen vállalatot birtokol a román állam a kormányon keresztül. Ezek a cégek körülbelül 83 ezer embert foglalkoztatnak, és a bruttó hazai termék 7 százalékát állítják elő. „A román kormány tehát ezen vállalatokon keresztül meglehetősen nagy hatást gyakorol a reálgazdaságra, így prioritássá vált a teljesítményük és az irányításuk hatékonyságának nyomon követése” – mondta az államtitkár.

Arról is beszámolt, hogy a pénzügyminisztérium hozzálátott az állami tulajdonú vállalatok irányítására vonatkozó magatartási kódex kidolgozásához. Mint elmondta, a pénzügyminisztérium a tőkepiac fejlesztése érdekében ösztönzi a zöld államkötvények kibocsátását, ennek jogszabályi keretei szintén kidolgozás alatt állnak.

Ugyanakkor idén több Fidelis-kötvénykibocsátásra is sor került. 2020-tól napjainkig 8 alkalommal bocsátottak ki Fidelis-kötvényeket, amelyekből 7,4 milliárd lej és 1 milliárd euró gyűlt össze. Ez az állampapírok iránti bizalom jele – vélekedett Mihai Călin Precup. – maszol.ro