Bihar Megyei Prefektúra közleménye szerint augusztus 30-án, reggel fél 9-kor Bihar megyében 442 személyt kezeltek kórházban koronavírus miatt, ez tizeneggyel több mint az előző napon. Eddig összesen 1211-en gyógyultak ki a betegségből. A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) vasárnapi közleménye szerint országos szinten 952 új esetet regisztráltak, ebből Bihar megyében 32-t.

Dumitru Țiplea prefektus vezetésével augusztus 29., reggel 8 óra és augusztus 30., reggel 8 óra között a rendőrök és csendőrök ellenőrzéseket végeztek, a járványügyi óvintézkedések betartását vizsgálták Bihar megyében. Összesen 901 karanténban lévő személyt ellenőriztek és 448 otthoni elkülönítésben lévőt. Ezek során 22 szabálysértésbe ütköztek, 5 figyelmeztetést adtak és 17 büntetést, összesen 13500 lej értékben. Az ellenőrzéseket 201 rendőr és 37 csendőr végezte, ezenkívül 33 csendőr őrködött a karanténközpontoknál, további egy büntetést adtak. Az ISU tagjai is folyamatosan részt vesznek koronavírussal kapcsolatos missziókban, a jelzett időintervallumban 18 katonai tűzoltó vett részt a koronavírussal fertőzött személyek kórházba szállításában.

Bihar megyében folytatták a járványügyi óvintézkedések betartásának ellenőrzését a múlt hétvégén is, pénteken és szombaton. Összesen 266 hatósági személy, rendőrök, csendőrök, helyi rendőrök, tűzoltók, munkaügyi és közegészségügyi alkalmazottak végeztek ellenőrzéseket forgalmas területeken, tehát piacokon, vásárokon, teraszokon. Az akció során 172 kereskedelmi egységet látogattak meg, 93 szabálytalanságot észleltek, összesen 44.515 lej értékben szabtak ki bírságot. Ebből maszkviselés hiánya miatt 21 szabálysértést jegyeztek, ebből 16 pénzbüntetéssel járt, összesen 8000 lej értékben, valamint csendháborítás miatt pedig 24-et, 8300 lej értékben.

Dumitru Ţiplea prefektus ezúton is felhívja a figyelmet a maszkviselés, a fizikai távolság és a higiéniai szabályok betartásának fontosságára. A Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) ezenkívül felhívja a figyelmet arra, hogy a pozitív koronavírus teszttel rendelkező személyek értesítsék azokat, akikkel közvetlen, fizikai kontaktusba léptek, valamint maradjanak otthoni elkülönítésben vagy karanténban. Továbbá arra kérik a tesztet igénylő személyeket, hogy az eredményről telefonon érdeklődjenek, hogy amennyiben pozitív az eredmény, ne fertőzzenek meg másokat útközben. Tartsák be továbbra is a már sokat ismételt higiéniai szabályokat, halasszák el a különböző rendezvényeket, és korlátozzák a mégis megtartott eseményeken a részvételi számot. A fertőzöttek számának növekedése újabb korlátozásokat vonhat maga után, a szabályok betartásával megelőzhető, hogy bizonyos településeket vagy a megyét karantén alá vonják.