Rekordmennyiségű esővel csapott le a Nanmadol tájfun Japán nyugati részére. A viharban több mint százan megsérültek, és legalább ketten meghaltak – közölték a helyi hatóságok hétfőn. A CNN beszámolója szerint 965 000 háztartás lakóit evakuálták Miyazaki, Kagoshima és Amakusa tengerparti városaiban.

Kisida Fumio kormányfő hétfő este bejelentette, hogy a tájfun okozta károk felmérése és a helyreállítás elindítása miatt elhalasztotta New York-i utazását, és csak kedden indul el az ENSZ-közgyűlésre.

A Nanmadol vasárnap késő este Kagosimánál érte el Japán partjait, majd hétfő reggel Honsúra is lecsapott. A kereskedelmi minisztérium adatai szerint hétfő délután mintegy 286 ezer háztartásban nem volt áram. A vonat- és repülőközlekedésben is fennakadások voltak. Több száz légi járatot töröltek. A Toyota Motor Corp szóvivője pedig arról számolt be, hogy hétfőn felfüggesztették az éjszakai műszakokat 12 hazai üzemük 24 gyártósorán.

A Japán Meteorológiai Hivatal (JMA) további figyelmeztetést adott ki a heves esőzés és magas hullámok miatt. Kedd estig az előrejelzésük alapján akár 300 milliméternyi eső is várható Japán középső részén, Tókai régióban, az ország ipari központjában.

A Nanmadol az idei tájfunszezon 14. szélvihara Japánban. – maszol.ro