Több tucatnyi élesdi autós vonult a városba, hogy ezzel is tiltakozzanak az ellen, hogy a tervezett élesdi körgyűrű egy szakasza magánházak között haladna majd el. Az alesdonline.ro beszámolója szerint az autósok dudálva haladtak el Ioan Todoca polgármester háza előtt is, majd összegyűltek és kifejtették véleményüket a projektről.

A tiltakozók véleménye szerint az Autópálya és Közútkezelő Országos Vállalat (CNAIR) által már régebben kidolgozott projektet kellene megvalósítani, mely teljesen elkerüli a várost. A Bihar Megyei Tanács idén január elején bocsátotta közvitára az élesdi körgyűrű megépítésére vonatkozó elképzelést, amely három nyomvonal-variánst tartalmaz. A megyei tanács nem titkolt szándéka az, hogy a költségekre való tekintettel a legrövidebb, 5,9 kilométeres változatot valósítsa meg, csakhogy ebben a változatban az út egy része Élesd kertvárosi részén haladna keresztül.

„Azt tűztük ki magunk elé, hogy január végén, a konzultációk befejezése után kijelöljük a végső változatot, amit elfogadjon majd a megyei tanács és a közútkezelő vállalat is” – nyilatkozta az ügy kapcsán még az elmúlt év végén Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke. A tervek szerint májusig elkészül a megvalósíthatósági terv, majd tendert hirdetnek a tervezésre és a kivitelezésre, beleértve a kisajátításokat is. A beruházást 2023 végéig akarják befejezni. – erdon.ro