Petícióval készül tiltakozni az Országos Magyar Diákszövetség az egyetemi hallgatók ingyenes vonatozásának korlátozása miatt. Kelemen Hunor kormányfőhelyettes csütörtöki közlése szerint még nem született erről végső döntés. Az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) elnöke, Andacs Zsolt-Levente elmondta, az ingyenes vonatozás egy 2017-ben megszerzett joga a hallgatóknak, amit most korlátozni vagy teljes mértékben elvenni szeretne a kormány.

Mint fogalmazott, egyelőre még nem világos számukra a helyzet, hiszen „két eltérő kijelentés hangzott el” az új szabályozásról. Arra utalt, hogy míg  Florin Cîțu kormányfő az 50 százalékos vasúti kedvezmény bevezetését jelentette be, Ludovic Orban, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke arról beszélt, hogy a diákok továbbra is ingyen utazhatnak, de csak lakhelyük és a tanulmányaik helyszíne között. Andacs Zsolt-Levente elmondta, nem értenek egyet az 50 százalékos vasúti kedvezmény bevezetésével, hiszen egy olyan plusz terhet róna a diákokra vagy a szülőkre, ami a munkahelyek megszűnésével és a fizetések csökkenésével egy időben „egyáltalán nem egy járható út”.

A diákvezető szerint az ingyenes vonatozás lehetőséget teremtett a diákoknak arra, hogy ellátogassanak különböző rendezvényekre más egyetemi központokba, és az ingyenes utazásuk korlátozása ezt is elvennék tőlük. Szerinte a hallgatói szervezetek és a diákok sem értik, hogy miért pont ezen a területen szükséges megszorításokat bevezetni. – maszol.ro