Az érdemösztöndíj elnyeréséhez szükséges átlag alsó értékének 8,50-ről 9,50-re való emelése okán feketébe öltözve tiltakoznak a diákok, egy héten keresztül. A Bihar Megyei Diáktanács a tüntetéshez való csatlakozásra szólította fel a tanulókat.

„Az idei tanévben már számtalan, be nem jelentett módosításnak kitett oktatási folyamat optimálissá tétele érdekében prioritást élvez, hogy biztosítsák az oktatás elsődleges kedvezményezetteinek jogait és szükségleteit. Az ösztöndíjak levágásával azt támasztják alá, hogy Romániában a diák csak ötödik keréknek számít. A 2022. december 22-én aláírt miniszteri rendelet, amely több tízezer diákot foszt meg az oktatáshoz való jogtól, diszkriminatív feltételek alapján lett végrehajtva, az online tanítás miatti nagyobb átlagok ürügye alatt” – áll a megyei diáktanács közleményében.

A tanulók arra kérik a tanügyminisztériumot, hogy vizsgálja felül a határozatot és konzultáljanak velük a döntés meghozatala előtt. Az országos diáktanács azt a javaslatot tette nemrégiben, hogy az átlag alapján különböző ösztöndíjakat adjanak: kisebbet a 8,50–9,49 közötti átlaggal rendelkezőknek, és nagyobbat azoknak, akik 9,50–10 közötti átlagot szereznek. – erdon.ro