Az új tanévtől kizárólag egészségügyi maszkokat használhatnak a tanulók és az egyetemi hallgatók a tanintézményekben, a textilből készült maszkokat tilos lesz viselni – jelentette be kedden az egészségügyi miniszter.

Ioana Mihăilă az iskolakezdés részleteiről számolt be miniszterelnök részvételével tartott távértekezleten a prefektusoknak. A tárcavezető emlékeztetett, hogy az új tanév jelenléti oktatással és a járványügyi szabályok betartásával kezdődik majd a 6 ezrelékesnél kisebb fertőzési rátájú településeken.

A 6 ezrelékesnél nagyobb fertőzési rátájú településeken két forgatókönyv körvonalazódik. Az egyik szerint teljes egészében online oktatásra térnek át, a másik szerint csak azok a gyerekek vennének részt online oktatásban, akik nincsenek beoltva vagy nem estek át a koronavírus-fertőzésen, a többiek pedig továbbra is jelenléti oktatásban részesülnének – részletezte a miniszter.

Az iskolaudvarokon nem lesz kötelező a maszkhasználat a tanévnyitó ünnepség kivételével. A testnevelés órákat a lehetőségek szerint a szabad levegőn tartják majd, ha ezt az időjárás nem engedi, akkor tornatermekben. A 2 ezreléknél kisebb fertőzési rátájú településeken a tornatermekben sem lesz kötelező a maszk viselete – sorolta a szabályokat az egészségügyi miniszter. – Agerpres/Maszol