Öt irányelv figyelembevételével készül kidolgozni a koalíció a 2024-es költségvetés tervezetét – nyilatkozták csütörtökön kormányzati források.

Ezek szerint a jövő évi büdzsé a főként uniós forrásokból finanszírozott beruházások, az állam működési költségeinek féken tartása, a közszolgáltatások – mint például az egészségügy és az oktatás – fejlesztése, az adócsalás elleni fellépés és az adóbehajtás hatékonyságának növelése, illetve a jelentős szociális juttatások biztosítása köré épül.

Így a költségvetés középpontjában a beruházások és a fejlesztések állnak majd, különös hangsúlyt fektetve az európai alapokból finanszírozott befektetésekre. Az infrastrukturális projektekre, a gazdaságfejlesztésre és az innovációra szánt összegek jelentős növelése munkahelyeket teremtene, ösztönözné a gazdasági növekedést és javítaná a polgárok életminőségét – magyarázták a kormányzati források.

Másfelől a költségvetés kordában tartaná az állam működéséhez szükséges kiadásokat, amelyeket havonta felülvizsgál majd a kormány, és prioritásokat határoz meg a közszolgáltatások hatékony és fenntartható működtetése érdekében.

A harmadik irányelv szerint a költségvetésben prioritásként kell kezelni az olyan kulcsfontosságú ágazatokat, mint az oktatás, az egészségügy és az infrastruktúra. Ennek megfelelően az egészségügy területén jelentős összegeket irányoznak elő az orvosi infrastruktúra korszerűsítésére, a legkorszerűbb orvosi berendezések beszerzésére és az egészségügyi személyzet minőségi szolgáltatások nyújtásához szükséges munkafeltételeinek biztosítására. Az oktatás területén az iskolai infrastruktúrába, a tanárképzésbe és a pedagógusok fizetésébe, valamint a taneszközökbe fektetnek be.

A költségvetés ugyanakkor az adócsalás elleni küzdelemre és az adóbehajtás hatékonyságának javítására is összpontosít, és olyan intézkedéseket és beruházásokat ír majd elő, amelyek megerősítik az adórendszert és növelik az átláthatóságát.

A költségvetésben jelentős összegeket különítenek el a szociális támogatásokra is, különös figyelmet fordítva arra, hogy biztosított legyen a rászorulók hozzáférése a szociális szolgáltatásokhoz és programokhoz.

A koalíció vezetői csütörtökön első alkalommal tanácskoztak a jövő évi költségvetés tervezetéről. Marcel Ciolacu miniszterelnök korábban közölte, hogy a kormány memorandumba foglalja a 2024-re tervezett legfontosabb közberuházásokat. – agerpres.ro