Tizenkét helyi termelő kaphat lehetőséget a Bihar Megye Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség közreműködésének köszönhetően arra, hogy egyedi termékének tanúsítványt szerezzen egy határon átnyúló projekt keretében. A fortourbhhb.ro honlapon a kedd délelőtti sajtótájékoztató keretében élesítették a „Certificare produse”, azaz terméktanúsítás opciót, melyre rákattintva eljutunk a jelentkezéshez szükséges kérdőívhez. Olyan egyedi recepteket, termékeket várnak, melyekről a termelők úgy vélik, jellegzetesen Bihar megyeiek.

Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet például egy zakuszkarecepttel regisztrálni vagy valamiféle lekvárral, mert azt máshol, mások is készítenek. A lényeg, hogy az összetevők a termelő sajátjai legyenek, és legyen valamilyen eltérés abban is, ahogyan elkészítik az adott terméket, tehát legyen különleges és egyedi. A kérelemnek tartalmaznia kell a termék nevét, a helyét, ahol megtalálható, a benne lévő összetevőket és az elkészítési módját. Figyelem, alkoholos, szeszes italokat, borokat nem fogadnak el. Ehelyett gyümölcslevek, palacsinták, sajtok vagy egyéb finomságok receptjeit lehet javasolni.


Gabriel Bonaciu projektmenedzser elmondta, két kategóriát hoztak létre: hagyományos helyi termékek és/vagy receptek; hegyvidéki termékek és/vagy receptek. A hegyvidéki és az egyéb termékek különválasztását azért látták szükségesnek, mert nagyon sok olyan település van Bihar megyében, körülbelül 36, amely hegyvidéki, és vannak helyi termelőik, illetve a kritériumok tekintetében nem teljesen ugyanazok érvényesek ezekre, mint az egyéb helyi termelőkre. A kritériumok nagyon összetettek, vannak egyszerűbb és bonyolultabb lépések is, melyeken végig kell haladnia a döntő bizottságnak ahhoz, hogy megtörténjen a tizenkét termék vagy recept kiválasztása. A javaslatokat április 19-ig lehet benyújtani. Maximilian Drăgan tanácsadó elmondta, a cél minél több helyi különlegesség, emblematikus termék összegyűjtése. – erdon.ro