A nagyváradi önkormányzat a Norvég Alapból nyert finanszírozást arra, hogy termálvizes fűtésrendszert építsen, amelylyel a leendő sportcsarnokot és a Ceyrat utcai lakótelepet fogják fűteni. A Nagyváradi Helyi Tanács hétfői ülésén megszavazták azt, hogy a város 2.216.482 euróval járuljon hozzá a beruházás megvalósításához.

A beruházás összköltségvetése 3.916.482 euró. A beruházás során építenek egy hőközpontot, ami a termálvizes fűtést fogja biztosítani. Lesz a rendszerben egy második szint is, hőpumpákkal fogják kisajtolni a hőenergiát a termálvízből, illetve lesz egy harmadik szint is, ugyanis a város fűtéshálózatára is rákötik a rendszert annak érdekében, hogy a leghidegebb időszakokban is biztosítani lehessen a szükséges hőenergiát. A három szint külön-külön és egyszerre is működhet majd. A hőközpont biztosítja majd a fűtést és a meleg vizet a sportcsarnokban, a Ceyrat utcai lakótelepen, valamint az Atelierelor és a Vágóhíd utcán.

A hőközpont a leendő sportcsarnok közelében épül majd fel, továbbá kiépítenek több mint háromezer méternyi termálvíz- és fűtésvezetéket is. „A közeljövőben aláírjuk a finanszírozási szerződést, azt követően pedig beindítjuk a közbeszerzési eljárást. A projekt által megvalósuló új rendszer hozzásegít ahhoz, hogy újratermelődő termálvizes energiával fűtsünk és meleg vizet biztosítsunk a sportcsarnok, a Ceyrat negyed és az Atelierelor uta övezetében” – fogalmazott a projekt kapcsán Florin Birta, Nagyvárad megválasztott polgármestere. – erdon.ro