A nagyváradi önkormányzat folyamatosan vásárolja meg a telkeket Váradszőllős negyedben a Lotus utca környékén, ahol a város legnagyobb kiterjedésű parkját akarja a város létrehozni.

A Nagyváradi Helyi Tanács csütörtöki ülésén megszavazta három telek megvásárlását a Lotus bevásárlóközpont közelében. Konkrétan egy 2000, egy 4150 és egy 5337 négyzetméteres területről van szó, melyeket 130 euró/négyzetméteres áron vesz meg a város a tulajdonosoktól. A Pece és a Lotus bevásárlóközpont közötti terület egy része már parkká van alakítva, az önkormányzatnak azonban már kidolgozott terve van arra, hogy az egész területet rendezett zöldövezetté alakítsa át. „Már elfogadtuk a gazdasági-műszaki mutatókat, várjuk, hogy megnyíljon a Szektoriális Operatív Program finanszírozási tengelye, és információink szerint márciusban, áprilisban benyújthatjuk finanszírozásra. Ott nem minden telek a miénk, ezért az elmúlt hónapokban elkezdtük felvenni a kapcsolatot a tulajdonosokkal, hogy megvegyük ezeket a parcellákat, hogy megpróbáljuk átvenni a teljes területet anélkül, hogy kisajátításokhoz folyamodnánk” – fogalmazott tegnapi sajtótájékoztatóján Florin Birta, Nagyvárad polgármestere. Hozzátette, hogy most 1,1 hektárnyi telket vesznek meg, a zöldövezet pedig 7,3 hektáron fog elterülni. Jelenleg ebből 2,6 hektár van a város birtokában, tehát 4,6 hektárnyi telket kell még megszerezni.

Az önkormányzat által megálmodott közpark egy speciális szabadidős övezet lesz, ugyanis helyet fog kapni benne egy zárt botanikus kert is. Magát a területet 15 különálló övezetre osztják fel és alakítják ki, de lesz ott egy mesterséges tó és egy melegház is, melyet a Nagyváradi Egyetem Környezetvédelem Kara fog használni. A terv érdekessége továbbá egy könnyűszerkezetes kilátó és egy gyalogos függőfolyosó építése is, mely a Pece-pataktól indul a bevásárlóközpontig. A függőfolyosóra a Pece-partjáról, a Trade Centertől és a kilátóból lehet majd felmenni. Amikor megvalósul a ma még csak papíron létező elképzelés, ez lesz Nagyvárad legnagyobb közparkja. – erdon.ro