Kolozsvár és Marosvásárhely után Nagyváradon is elindítja telefonos szeretetszolgálatát a Solidaris Egyesület. Krízishelyzetben mindig is nagy szükség van a segítségre, a marosvásárhelyi Solidaris Egyesület azonban nemcsak a koronavírus idején, hanem már 12 éve részesíti támogatásban a rászorulókat telefonos szeretetszolgálatán keresztül. A krízisvonalat 2009-ben, Kolozsváron indították útjára az Erdélyi Református Egyházkerület keretében, Református Telefonos Szeretetszolgálat néven.

A telefonos szeretetszolgálat Marosvásárhelyen 10 éve, Kolozsváron 12 éve próbálja összekötni a kéréseket a felajánlásokkal. A támogatóknak köszönhetően saját alappal is rendelkeznek, amely által ha valakinek élelmiszerre van szüksége, vagy gyógyszerellátási gondban szenved, aznap ki tudnak menni a rászorulóhoz. Az egyesület egységesített telefonszámra törekszik, ami azt jelenti, hogy a 0265/555-555 számra érkező hívásokat az eddigi számításaik szerint hétfőnként Nagyváradon, kedden, szerdán és csütörtökön Marosvásárhelyen, pénteken pedig Kolozsváron fogadnák, a későbbiekben még két várossal bővítenék a kört.

A Solidaris Egyesület fő tevékenysége a telefonos szeretetszolgálat, de más programjaik is vannak: gyerektábort, adventi szeretetvendégséget szerveznek, de hozzájuk fűződik az Erdélyi Népfőiskola is. Jelenleg március végéig hajléktalanmisszióval foglalkoznak, heti három alkalommal ételt, lábbelit, ruhaneműt visznek a fedél nélkülieknek, meghallgatják problémáikat. Kolozsvár és Marosvásárhely belvárosában úgynevezett menedékszobát tartanak fenn a kórházi kezelésekre érkező, rászoruló személyeknek. A egyesület egy önkéntes szerveződés, négy alkalmazottal és 36 önkéntessel, jelenleg sem a magyar, sem a román kormány nem támogatja őket. A jelenlegi állás szerint Nagyváradon a telefonvonal február első hétfőjén válik aktívvá. Az önkéntesek, illetve a támogatók a 0741-555-555 telefonszámon érdeklődhetnek a részletek felől. – erdon.ro