Anyagi támogatásban részesül mind az az 5846 iskola és iskolához kapcsolódó intézmény, amely finanszírozási kérelmet nyújtott be felszerelésre – közölte szerdán a tanügyminisztérium.

A tájékoztatás szerint a minisztérium kiírása nyomán 2022. december 19. és 2023. március 29. között 2538 pályázat keretében 5846 iskola és kapcsolódó intézmény kért és kap támogatást felszerelésekre.

Az 5846 oktatási intézményből csak 4419 kért finanszírozást informatikai laboratóriumok felszerelésére, noha az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében 5200 iskolának is jutott volna ilyen célú támogatás. A pályázati határidőt meghosszabbították, többször is kommunikáltak a lehetséges kedvezményezettekkel, a kérelmezők végső száma mégis 4419 maradt. A minisztérium csak ezt követően javasolta az informatikai laborokra vonatkozó célkitűzés módosítását, tehát az érintettek érdekei nem csorbulnak – derül ki a tanügyminisztérium Facebook-bejegyzéséből.

A szaktárca arról is tájékoztatott, hogy a 2538 támogatási szerződésből eddig 2424-et írtak alá, és rövidesen a fennmaradó szerződéseket is aláírják, hogy elkezdődhessen a felszerelések beszerzése.

Több mint kétezer iskola végül mégsem kapja meg az országos helyreállítási terv alapján remélt támogatást. Elesnek az informatikai laborok felszerelésétől, az iskolai lemorzsolódás csökkentését célzó taneszközöktől, de ha megpályázható az elektromos iskolai kisbuszok számát is a felére csökkentenék. – agerpres.ro