A prefektúra közleménye szerint Dumitru Țiplea prefektus koordinálásával jelenleg Bihar megyében is zajlik a hátrányos helyzetű személyeket támogató operatív program (POAD) gyakorlatba ültetése. Együttműködve a 101 önkormányzattal, eddig 30.097 darab tisztasági csomagot vettek át a program negyedik ütemében, és augusztus 24-ig át lesz véve ugyanennyi számú élelmiszercsomag is. A formalitások elintézése után a kedvezményezettek szeptember hónap folyamán vehetik át a segélyeiket, egyszerre a tisztasági és az élelmiszercsomagjaikat is, hogy ne kelljen kétszer menjenek, hiszen a járvány még nem ért véget.

Minden egyes, 25 kilogramm súlyú és maximum 162,98 lej értékű élelmiszercsomag tartalmaz fehér búzalisztet, málélisztet, laskát, olajat, cukrot, rizst, sertés- és marhahúskonzerveket, sertés kenőmájast, befőttet, normális és dietetikus gyümölcslekvárt. A legtöbb 34,94 lej értékű tisztasági csomagokban vannak fogkefék, fogkrém, folyékony szappan, sampon gyermekeknek és felnőtteknek, mosópor.

A 2020/84. számú kormányrendelet szerint a kedvezményezettek kategóriájába tartoznak azok a családok és egyedülálló személyek, akiknek a polgármester írásos rendelkezése alapján joguk van garantált minimumjövedelemre; azok a családok, melyek családi pótlékban részesülnek; azok a személyek vagy családok, akik/amelyek időlegesen kritikus élethelyzetbe kerültek, mert természeti katasztrófák áldozatai, függőségben szenvednek, vagy olyan egyéb helyzetben vannak, hogy veszélynek vannak kitéve. A POAD költségvetésének 85 százalékát az Európai Unió biztosítja, 15 százalékát pedig a román állam. – erdon.ro