Tanintézeteket hőszigetelnek és villamost vásárolnak Nagyváradon abból az összesen 12,8 millió eurós támogatásból, amelyet az országos helyreállítási alapból (PNRR) hívtak le. Az erre vonatkozó szerződést szerdán írta alá Florin Birta polgármester Cseke Attila fejlesztési miniszter jelenlétében.

A váradi önkormányzat tájékoztatása alapján a tíz megkötött szerződésből kilenc a megyeszékhely hét iskolájának, valamint két óvodájának a hőszigetelését célozza. Az érintett tanintézetek között van a Mihai Eminescu Főgimnázium is, de a Dimitrie Cantemir Gimnáziumot ugyancsak energetikailag hatékonnyá teszik a megítélt támogatás révén.

A tízedik projekt a helyi közszállítási vállalat (OTL) villamosflottájának korszerűsítését célozza. Mintegy négymillió euróból két új villamost vásárolnak, amelyek a kényelem és a hangszennyezés szempontjából is eleget tesznek majd az uniós normáknak. A szerelvények alacsony padlózatúak, nincsenek benne lépcsők és legalább 168 utas szállítására alkalmasak lesznek.

A polgármesteri hivatal emlékeztett arra, hogy korábban már megkötöttek egy támogatási szerződést hét új villamos vásárlására, így összesen kilenc új járművel bővül az OTL flottája a PNRR-s forrás révén. Hozzátették: az országos helyreállítási alap két, a fejlesztési minisztérium által kezelt komponenséből ez idáig összesen 102,16 millió euró értékű támogatást hívtak le. – maszol.ro