Ezernél több afgán katona lépte át a tadzsik határt vasárnap, jelentették a közép-ázsiai ország határvédelmi szervei. A csapatmozgásra nem egy offenzíva során került sor, az afgán egyenruhások a bőrüket mentve, menekültként léptek tadzsik területre. A vasárnapi 1 037 menekülővel 1 600-ra nőtt azon afgán kormánykatonák száma, akik az elmúlt két hétben Tadzsikisztánban kerestek menedéket, ahelyett, hogy harcoltak volna a tálibok ellen. A vallási fanatikusok országszerte nagyszabású offenzívába kezdtek, kihasználva, hogy az amerikai és a NATO csapatok kivonulnak Afganisztánból.

A helyzet az ország északi részén a legsúlyosabb, ahol sok katona harc nélkül megadta magát. A Washington Post tudósítása szerint azonban a kormányerők egy része, helyi milíciákkal karöltve, ellenáll a tálibok támadásainak. Amerikai hírszerzési források becslései szerint a kabuli kormány a nyugati csapatok távozása után legfeljebb 6-12 hónapig tarthatja magát. „Aggódnunk kellene.

A gyors térvesztés aggasztó, egyrészt mivel a háború fizikai síkon folyik, másrészt pedig, mert van egy pszichológiai összetevője is, a morál is számít” – nyilatkozta Scott Miller tábornok, az Afganisztánban állomásozó amerikai erők parancsnoka. Az amerikai katonáknak szeptember 11-ig kell távozniuk Afganisztánból, azonban a kivonulás valószínűleg már augusztusban lezárul. – hotnews