Társulási egyezményt kötött Arad és a Bihar megye tanácsa, valamint Arad és Nagyvárad polgármesteri hivatala azért, hogy közös erővel építsék meg a Nagyvárad-Arad gyorsforgalmi utat. Az erről szóló egyezményt tavaly írták alá a felek, és akkor elhatározták azt is, hogy mindegyikük egymillió euróval támogatja a projekt megvalósítását, vagyis ebből a pénzből aktualizálják a korábban már elkészített megvalósíthatósági tervet. Az egyezményt most módosították úgy, hogy a megvalósíthatósági terv frissítésére kiírandó tender magában foglalja majd a műszaki tervek elkészítését is. A nagyváradi helyi tanács ülésén fogadta el ezt a módosítást.

Mint azt Florin Birta polgármester a tanácsülés előtti sajtótájékoztatón elmagyarázta, azzal, hogy egyszerre írják ki a tendert a megvalósíthatósági terv aktualizálására és a műszaki tervek elkészítésére is, meggyorsítják a beruházás megvalósítását. Hozzátette, hogy az intézmények által befizetett egymillió eurós összeg nem fog változni e módosítás nyomán, ugyanis a projektre uniós finanszírozást akarnak lehívni a felek, és a tervezést ebből a támogatásból akarják fizetni. Florin Birta kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy ez a projekt 95 százalékos bizonyossággal megnyeri az uniós támogatást, és szintén kérdésünkre válaszolva hozzátette, hogy addig nem kezdődik el a tervezés, amíg biztossá nem válik az, hogy a projekt elnyeri a támogatást a tervezésre is.

Az elképzelések szerint a Nagyváradot Araddal összekötő új útnak 14,6 kilométeren menetirányonként három sávos, 43,5 kilométeren menetirányonként kétsávos autópálya jellegű út, 76,4 kilométeren pedig menetirányonként kétsávos gyorsforgalmi út lesz. A projekt magában foglalja öt bekötő út, hatvanhat híd, felüljáró és viadukt, valamint tizenkét közúti csomópont építését is, ugyanakkor ez az út csatlakozna majd az A1 és az A3 autópályákhoz is. – erdon.ro