Románia tájékoztatta NATO-szövetségeseit arról, hogy olyan roncsdarabokat találtak a Duna közelében, amelyek valószínűsíthetően egy drón darabjai – nyilatkozta szerdán Klaus Iohannis.

A Három Tenger Kezdeményezés bukaresti értekezletét követő sajtótájékoztatón az államfő rámutatott, háború dúl a szomszédos országban, emiatt rendkívül változékony a helyzet, „ma más helyzet van, mint tegnap volt”. Hozzátette, a hatóságok mindvégig „jóhiszeműen és a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján” kommunikáltak a témáról. A védelmi minisztérium kezdetben őt is, és a közvéleményt is arról tájékoztatta, hogy nem találtak dróndarabokat az ország területén, időközben azonban változott a helyzet, megtalálták a roncsdarabokat, ezért „gyors ellenőrzéseket” rendeltek el.

Mint hangsúlyozta, Románia NATO-nagykövetét, Dănuţ Sebastian Neculăescut megbízták, hogy tájékoztassa az „esetleges incidensről” a NATO főtitkárát és a szövetséges országokat, „és ez ma reggel meg is történt”. „Itt tartunk jelenleg, és amennyiben a vizsgálat új bizonyítékokkal szolgál, megtesszük majd a következő lépéseket” – fogalmazott Iohannis. – agerpres.ro