Ünnepi programsorozattal készül Nagyvárad önkormányzata, immár a kilencedik alkalommal, a szecesszió világnapja alkalmából június 10-én, 12-én és 13-án. Az Oradea Heritage közreműködésével a városban is helyet kapnak olyan dekorációs elemek, melyek követik a világnap idei témáját, az inspirációt a környező természetből, faunából kapták, ugyanakkor alkalmazkodnak a hely jellegzetességeihez is.

Június 10-én, 10 órától a Nagyváradi Egyetem kampuszán projektbemutatót tartanak a Vágó testvéreknek dedikált térnek, melyet a kampuszon fognak létrehozni, jellegzetes szecessziós elemekkel. Ez az alkalom jelenti a munkálatok megkezdését is. Ezután 12 órától a Darvas–La Roche házban ünnepélyesen megnyitják a Glass Nouveau elnevezésű kiállítást, majd 13 és 16 óra között ugyanitt rendezik meg a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus, a Vendégoktatók a Magyar Kultúráért, a nagyváradi Art Nouveau Múzeum, valamint a Holnap Kulturális Egyesület közös eseményét: Csillogó sokszínűség. Nagyváradi konferencia a Szecesszió Világnapján. Mindeközben 10 és 13 óra között, illetve 14 és 18 óra között ingyenes lesz a belépés a Darvas–La Roche házba, ahol egyszerre legfeljebb húszfős csoportot tudnak majd körbevezetni.

Szombaton és vasárnap, tehát június 12-én és 13-án a város főterén, a Zöldfa utcán és a Sas-palotánál lesznek rendezvények, egyéb tematikus utcai dekorációk. 10 és 12 óra között ide várják a gyerekeket különböző foglalkozásokra, arcfestésre, találkozásra a Pillangó hercegnővel, de jelmezbe bújt óvodások felvonulása is lesz, a program a kora esti órákban, 18 és 20 óra között is megismétlődik. – erdon.ro