A legfelsőbb bíróság megtámadta az alkotmánybíróságon a büntető törvénykönyvnek azt a módosítását, amellyel a jogalkotók szabályozni kívánták a szerencsejátékok betiltását a 15 ezer lakosnál kisebb településeken.

Csütörtöki közleménye szerint a legfelsőbb bíróság arra hivatkozva támadta meg a jogszabályt, hogy elfogadásakor a parlament nem tartotta be a kétkamarás törvényhozás alkotmányos elvét. A törvénytervezet ugyanis eredeti formájában a büntető törvénykönyv 335. cikkét módosította, előírva, hogy szabadságvesztéssel büntetendő a mezőgazdasági munkagépek jogosítvány nélküli vezetése. A szenátus első házként elutasította ezt a jogszabályavaslatot, amelynek szövegébe a képviselőházi vita során bekerült két újabb cikkely.

Ezek egyike előírja, hogy a pénznyerő automatákat a 15 ezer fősnél kisebb településekről kitiltó előírás megsértése bűncselekménynek minősül és 3 hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel vagy bírsággal büntetendő. A másik cikkely bűncselekménynek minősíti a a lakosság számát meghamisító polgármesteri igazolás kiállítását is, ami hat hónaptól 3 évig terjedő börtönnel büntetendő. A legfelsőbb bíróság szerint ezek a módosítások azért sértik a kétkamarás törvényhozás alkotmányos elvét, mert a képviselőházban bevezetett két cikkelyt a szenátus nem vitatta meg. – agerpres.ro