Négy megyés püspök – Böcskei László nagyváradi, Veres András győri és Roos Márton nyugalmazott temesvári, illetve Virgil Bercea görögkatolikus főpásztor – is részt vett vasárnap délben a székesegyházban megtartott ünnepi szentmisén, majd az ezt követő körmeneten, Szent László király hermáját kísérve.

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség zarándoklatra hívta az egyházmegye híveit, papjait és szerzeteseit húsvét 5. vasárnapján a székesegyházba, hiszen a helyi hagyomány szerint mindig ezen a napon ünneplik az egyházmegye alapítóját, Szent László királyt. A program 10 órakor kezdődött a zarándokok fogadásával és ráhangolódással. A 11 órai főpapi szentmisére az egyházmegye papsága, szerzetessége és hívei mellett a szomszédos egyházmegyékből is érkeztek szokás szerint vendégek.

A szentmise főcelebránsa és szónoka Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke volt. Az ünnepre meghívást kaptak a Gyulafehérvári Papnevelő Intézet végzős papnövendékei is, akik a szentmisét követően Szent László ereklyéjét vitték a hagyományos hermás körmeneten a Petőfi park körül, ezzel is jelezve elköteleződésüket a lovagkirály erényeinek követésére. – erdon.ro