Őrizetbe vették szerdán az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) ügyészei Petre Neacșát, a szállításügyi minisztérium gazdasági főosztályának vezetőjét. Az igazgatót mintegy százezer euró csúszópénz elfogadásával vádolják.

A DNA ügyészei szerint Petre Neacșa a most felszámolásra ítélt tengeri életmentésért felelős romániai ügynökség (ARSVOM) révén szerzett be négy hajót feláron, 85 millió lejért. Az üzletért cserébe az igazgató 460 ezer lejt kapott az azon nyerészkedő üzletembertől, idézi a DNA közleményét a Hotnews. Az ügyészek azt állítják, bizonyítékaik vannak a korrupciós tettre, szerintük az igazgató 2020 szeptembere és 2021 májusa között kapta a csúszópénzt azért, hogy lebonyolítsa a hajók megvásárlását.

A DNA ügyészei egyébként a tengeri életmentésért felelős romániai ügynökség (ARSVOM) volt vezetője, Daniel Manole ellen is bánvádi eljárást indítottak, őt szervezett bűnözői csoport létrehozásával, hivatali hatalommal való visszaéléssel és csúszópénz elfogadásával vádolják. Mint ismeretes, Cătălin Drulă szállításügyi miniszter nemrég bejelentette, hogy felszámolja a botrány övezte ügynökséget. – Krónika