A Bihar Megyei Tanács közleménye szerint május elején elkezdődtek az építési munkálatai két sürgősségi egészségügyi beavatkozási központnak a hegyvidéken, Pádison és Biharfüreden. Ezek fel lesznek szerelve korszerű mentési és keresési eszközökkel, melyek kapcsolódni fognak a Bihar megyei kórházak által használt telemedicina-rendszerhez.

A két központ ugyanakkor megkönnyíti majd a keresést és mentést a jelenleg nehezen hozzáférhető helyeken, a gyors beavatkozás pedig életeket menthet. Mindkét központ 163 négyzetméter hasznos felületet foglal majd el, földszinttel, manzárddal. Lesz fedett terasz, rámpa, orvosi rendelő, gyűlésterem, raktár és mosdó, valamint két hálószoba az alkalmazottaknak, 2, illetve 3 ággyal. A kivitelező a Vutan Instalaţii Kft. és Cofido Kft. alkotta konzorcium, a megbízási szerződés értéke áfa nélkül 1,7 millió lej, a megvalósítási időszak 12 hónap.

A befektetés a ROHU 449, IPHEALTH elnevezésű határ menti európai uniós program keretében valósul meg, melynek vezető partnere a Bihar Megyei Tanács, mellyel együttműködik a berettyóújfalui önkormányzat, a váradi, a margittai, a nagyszalontai, az élesdi és a belényesi helyhatóságok, a nagyváradi állami egyetem, a hegyimentő szolgálat, a Gróf Tisza István Kórház és a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség. A beruházás teljes értéke 9,7 millió euró, melyből 7,9 millió euró ERFA-támogatás. – erdon.ro