Csak négy darab mentőpárnával vannak felszerve országszerte a katasztrófavédelmi felügyelőségek – derült ki a tragédiával végződő konstancai tűzeset nyomán. Lucian Bode belügyminiszter szerint ez elfogadhatatlan, és erre Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője fog nyilvánosan magyarázatot adni. Bode felszólította az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőséget (IGSU) és a DSU-t, hogy sürgősen szerezzék be ezt a feltétlenül szükséges felszerelést országszerte.

Megjegyezte, egy mentőpárna ára körülbelül 40 ezer euró, EU-s forrásokból meg lehet ezeket vásárolni. A fővárosi törvényszéki katonai ügyészség a szolgálati mulasztás miatt hivatalból eljárást indított a keddi tűzesetnél történt tűzoltói beavatkozás ügyében. Mint ismert, kedden tűz ütött ki egy konstancai tömbházlakás egyik hatodik emeleti lakrészében. A lakásban rekedt nő az erkélyre menekült a lángok elől, majd lezuhant. Korábban a nőnek is, és a férjének is sikerült elhagyniuk a lakást, az asszony azonban visszament egy laptopért.

A tragédia a tűzoltók jelenlétében történt, a helyszínre érkezett első egységnek ugyanis sem létrája, sem mentőpárnája nem volt, amelyre kiugorhatott volna az erkélyre menekült nő. A Konstanca megyei katasztrófavádelmi felügyelőség tájékoztatása szerint a létrás tűzoltóautó két perccel azután ért ki a helyszínre, hogy a nő lezuhant az erkélyről. – hotnews.ro/maszol.ro