A Bild című lapban a német szövetségi belügyminiszter, Horst Seehofer varsói látogatásához időzítve közölt interjúban a lengyel miniszterelnök arra a kérdésre, hogy tapasztal-e háborús veszélyt, azt mondta, hogy semmit nem lehet kizárni. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz és Vlagyimir Putyin orosz elnök stratégiája nyilvánvalóan „a Nyugat elbizonytalanítását, destabilizálását” célozza. „Nem tudjuk, hogy mi mást terveznek még, az is lehetséges, hogy a határon kialakult válság csak arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet az újabb katonai támadásokról, amelyekre Putyin Ukrajnában készül” – tette hozzá.

„A fehérorosz erők egyre egyértelműbben provokálnak. Remélem, hogy ezt nem viszik túlzásba” – mondta Mateusz Morawiecki, aláhúzva, hogy „mi, lengyelek eltökéltek vagyunk abban, hogy minden eszközzel megvédjük a határunkat”, amely egyben „Európa és a NATO keleti határa”. Arról is szólt, hogy „teljességgel” elhibázottnak tartja Angela Merkel ügyvezető német kancellár menekültügyi politikáját. A 2015-ös migrációs válságban követett politika egyáltalán nem volt megfelelő, mert „veszélybe sodorta sok európai ország szuverenitását, és megteremtett egy mesterséges multikulturalizmust”.

Ez Európa és a egész világ számára „veszélyes politika” volt – mondta Mateusz Morawiecki. Brüsszel ismeretei szerint az EU-ba igyekvők fehérorosz állami idegenforgalmi vállalatok szervezésében jutnak el Fehéroroszországba. A napokban több ezren gyűltek össze a fehérorosz-lengyel határon abban a reményben, hogy bejuthatnak az EU-ba. Az illegális határátlépések száma hetek óta emelkedik. A lengyel kormány több mint tízezer katonát mozgósított a folyamat feltartóztatására. – maszol.ro