A vendéglátóipar 45 százalékkal kevesebb sört adott el tavaly, mint 2019-ben. Mennyiségi változással nem járt, ellenben lényegesen átírta a hazai sörfogyasztási szokásokat a járvány. 2020-ban 16,75 millió hektoliter sör fogyott Romániában, 0,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A tavalyi év első félévében 7 százalékkal esett vissza a fogyasztás. A Romániai Sörgyártók Egyesülete (ABR) arra számított, hogy a második félévben nem sikerül ledolgozni a visszaesést, az élet azonban rácáfolt az üzletemberekre.

„A vendéglátóipar lezárását részben kompenzálta a kiskereskedelem, az otthoni fogyasztás, illetve az, hogy kedvező volt az időjárás. Ahhoz, hogy a piac megmaradt az előző év szintjén, hozzájárult az is, hogy a megszorítások miatt sok vendégmunkás ideiglenesen hazatért” – nyilatkozta Dragoș Constantinescu, az ABR elnöke. A vendéglátóipar által értékesített sör mennyisége drasztikus mértékben visszaesett. 2019-ben a lokálok 443 millió euró értékben adtak el sör, tavaly azonban ez az érték 241 millióra csökkent. Ezzel összhangban nagyon visszaesett a csapolt sörfogyasztás. 2019-ben a teljes hazai piac 3,4 százalékát tette ki a csapolt sör, tavaly azonban 2 százalékra csökkent a részesedése.

A dobozos sör aránya a teljes fogyasztáson belül 1,7 százalékponttal nőtt, míg a pillepalackos sörök piaci részesedése 2,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Ezzel vége szakadt egy fél évtizedes folyamatnak, a 2015-2019-es időszakban ugyanis a pillepalackban forgalmazott sörök népszerűsége folyamatosan csökkent, a piaci részesedésük 9 százalékponttal apadt. – Ziarul Financiar