Megyénkben jelenleg 29 afrikai sertéspestis-góc van, ezek közül tíz házi sertéseknél. A Bihar Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) tájékoztatása szerint szeptember 22. és november 12. között tizenkét új gócot fedeztek fel Biharban házi sertéseknél, miközben az igazgatóság tevékenysége nyomán tíz gócot sikerült felszámolni.

A tíz háztáji góc kilenc településen van jelen: Alsókocsobán, Mezőtelkin, Nagyszalontán, Örvénden, Váradlesen, Margittán, Sergesen és Bélkalocsán. Ami a vaddisznókat illeti, az említett időszakban egy új esetet fedeztek fel a várasfenesi vadászterületen, de ott korábban is volt már fertőzött állat, így a megyében továbbra is 19 az afrikai sertéspestissel fertőzött vadászterületek száma.

Az igazgatóság közleménye figyelmeztet arra, hogy az összes beteg állatot, illetve azokat, amelyekkel a fertőzött disznók érintkeztek, le kell ölni, a tulajdonosok pedig kártérítést kapnak. Az igazgatóság tájékoztat arról is, hogy Bihar megyében az idén eddig benyújtott összes kárpótlási igénylést kifizették. Az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes, tehát nem áll fenn az emberi megbetegedés veszélye, de nagyon kedvezőtlen gazdasági, ebből kifolyólag pedig társadalmi hatásai vannak. – erdon.ro