Katonai repülőgépen érkezett Romániába szombat este a Gázai övezetből kimenekített 41 román állampolgár családjával együtt – közölte vasárnap a külügyminisztérium.

A szaktárca tájékoztatása szerint az intézményközi válságstáb erőfeszítéseinek köszönhetően, a kairói román nagykövetség és a ramallahi román külképviselet közbenjárásával szombaton, november 11-én a román légierő C-130 Hercules gépén Romániába érkezett a Gázai övezetből evakuált 41 személy – román állampolgárok és családtagjaik.

A román állampolgárok és családtagjaik november 9-én érkeztek az Egyiptomi Arab Köztársaság területére a rafahi határátkelőhelyen keresztül, majd az egyiptomi román nagykövetség képviselői gondoskodtak róluk. Ezt követően a külügyminisztérium válságstábjának mobil csoportja elkísérte őket Kairóba.

‘A külügyminisztérium folytatja a párbeszédet az izraeli és az egyiptomi hatóságokkal annak érdekében, hogy a Gázai övezetben maradt román állampolgárok és családtagjaik evakuálását megkönnyítsék, a helyszíni fejleményektől és az érintett felek hozzájárulásától függően. Jelenleg a külügyminisztérium válságstábjának gyorsreagálású egységéből három mobil konzuli csoport tartózkodik Egyiptomban, hogy segédkezzen a helyszíni intézkedésekben’ – közölte a szaktárca. – agerpres.ro