Néhány pontban még vannak véleménykülönbségek a kormány és az Európai Bizottság (EB) között az országos helyreállítási tervet (PNRR) illetően – nyilatkozta csütörtökön az európai projektekért felelős miniszter. Cristian Ghinea a Digi24 televízió műsorában azt mondta, elsősorban az autópályák, az öntözőrendszerek és a kultúra kapcsán merültek fel nézetkülönbségek.

Ghinea kifejtette: széles körű konzultáció nyomán begyűjtötték a minisztériumoktól a fejlesztési igényeket, amelyek alapján százmilliárd eurónál nagyobb összeg jött ki. Ezek közül első körben – egy prioritási lista alapján – többet ejtettek, mígnem a keretösszeg 40 milliárd euróra csökkent, amely alapján elkezdték a tárgyalásokat az Európai Bizottsággal. Szintén kifejtette, hogy: több pontban – például az önkormányzatok rendelkezésére álló alap vagy az öntötőrendszerekre és a kultúrára fordított összeg esetében – véleménykülönbség van a kormány és az Európai Bizottság között.

Kifogásolta Brüsszel az autópályákra elkülönített összeget is, holott – például a Moldvát Erdéllyel összekötő sztráda esetében – a munkálatok igenis befejezhetők 2026-ig – érvelt a miniszter. Ghinea közölte: a koalíció szerdai ülésén megállapodtak egy 29 milliárd eurós országos helyreállítási tervről, amelyet Florin Cîţu miniszterelnökkel együtt védenek majd meg Brüsszelben. A tárcavezető megerősítette: Románia május 31-én nyújtja be az országos helyreállítási tervet. – Maszol/Agerpres