Daniel Florea, az AGERPRES különtudósítója jelenti: Románia szorosabb együttműködést szeretne Törökországgal két olyan területen, amelyet stratégiai fontosságúnak tart, a védelmi iparban és az energetikában – nyilatkozta kedden Marcel Ciolacu.

A miniszterelnök azt mondta az ankarai elnöki palotában Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatott hivatalos megbeszélést követő sajtótájékoztatón, hogy a védelmi iparban tevékenykedő romániai vállalatok már bebizonyították, hogy képesek ellátni a lőporok, lövedékek, fegyverek és különböző speciális alkatrészek gyártása terén jelzett igényeket.

‘Már vannak stabil szerződéseink Törökországgal a Bayraktar drónokra és az Otokar páncélozott taktikai járművekre, de úgy vélem, hogy létrehozhatjuk a partnerség egy formáját a technológia és a know-how átadására is, hogy a román vállalatok Romániában gyárthassák ezeket az alkatrészeket’ – tette hozzá.

Beszélt az energetika terén mutatkozó óriási együttműködési potenciálról is, és bejelentette egy közös, román-török munkacsoport megalakulását e téren.

„Törökország az egyik fő gázellátási lehetőségünk, akár a Kaukázusból, akár LNG-állomásokon keresztül. Ugyanakkor országaink egyben gáztermelők is, és egyértelmű előnyökkel rendelkeznek a jövő útvonaltérképén. Ezért megállapodtunk egy közös Románia-Törökország munkacsoport felállításában, hogy felmérjük az együttműködés fejlesztésének lehetőségeit az összekapcsolódás, valamint a megújuló és nukleáris energia területén’ – nyilatkozta a román kormányfő. – agerpres.ro