Élenjárók vagyunk az Európai Unióban az egy főre eső kenyérfogyasztást illetően, azonban a változó fogyasztói szokások miatt importra szorulunk. „A romániai kenyérgyárak jelenleg a kapacitásuk felét használják csak ki, pedig az ágazat egymilliárd euró értékben termelhetne” – nyilatkozta Aurel Popescu, a sütő- és malomipari, valamint a száraztészta gyártók országos érdekvédelmi szövetsége, a ROMPAN elnöke.

Egy romániai lakos átlagban 95 kg kenyeret és sütőipari terméket eszik meg egy év alatt, míg az Európai Unió átlaga csak 60 kg. A németeknél az egy főre eső fogyasztás 72 kg, az olaszoknál 69 kg, míg a spanyoloknál csak 51 kg. Románia évente 15 millió euró értékben importál kenyeret, ami azért abszurd, mivel az EU egyik legnagyobb gabonatermesztőjéről van szó.

Ez sokat elmond a hazai élelmiszeripar fejlettségi fokáról, főleg ha összehasonlítjuk Romániát Lengyelországgal. A két ország hozzávetőleg ugyanannyi búzát termel, ennek ellenére, tavaly 2,31 millió euró értékben importáltunk előkelesztett és gyorsfagyasztott kenyeret Lengyelországból. Ez körülbelül nyolcszorosa a 2010-es értéknek, amikor 290 ezer eurónyi volt a lengyelektől érkező behozatal. A két ország közti kenyérkereskedelem egyoldalú, a román export ugyanis 2015 után megszűnt. – Ziarul Financiar/Maszol