Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa csütörtök délután bejelentette Brüsszelben, hogy Románia és Bulgária még nem lehet tagja a schengeni övezetnek. A belügyi biztos gratulált Horvátországnak és a horvát népnek a csatlakozáshoz. Ugyanakkor azt mondta, Románia és Bulgária is megérdemli a felvételt a schengeni övezetbe, de nem sikerült megszerezniük a tagállamok egyöntetű támogatását.
Arra a kérdésre, van-e esély, hogy Románia és Bulgária csatlakozásának ügyét jövő héten megvitassa az Európai Tanács, Ylva Johansson azt felelte, meglepődne, ha ez így történne, de jómaga minden lépést támogat annak érdekében, hogy a két országot felvegyék a belső határellenőrzés nélküli térségbe.

Romániának külön szavazást kellett volna kérnie a maga számára, és külön Bulgária számára az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának ülésén –jelentette ki csütörtökön Corina Creţu volt európai biztos. „Ausztria és Hollandia Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozása ellen szavazott, a holland képviselő pedig kifejtette, hogy országa felkészületlennek tartja Bulgáriát. Ausztria nyíltan ellenezte Románia csatlakozását. Ez szomorú Románia számára, amelynek – véleményem szerint – külön szavazást kellett volna kérnie Románia és külön szavazást Bulgária számára. Még van remény az Európai Unió Tanácsának december 15-i ülésén” – írta Facebook-bejegyzésében az európai parlamenti képviselő. A volt európai biztos szerint „köszönetet kell mondanunk azonban az Európai Unió cseh elnökségének, amely az elmúlt hat hónapban nagymértékben támogatta Romániát”
Creţu szerint az EU elnökségét január elsején átvevő Svédország nem szándékszik ismét napirendre tűzni a schengeni csatlakozás kérdését, emiatt majd a spanyol elnökség idején, 2023. július elsejétől kezdődően reménykedhetünk ismét egy pozitív döntés megszületésében, mivel Spanyolország határozott támogatója Románia csatlakozásának. „Rossz nap ez Románia számára, amit a romániaiak nem érdemelnek meg” – írta még bejegyzésében EP-képviselő. – agerpres.ro