A juhtenyésztésben nagyhatalom Románia az EU-ban, a várható életkor tekintetében azonban kullogó.

Románia 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, s bár azóta több mint 16 év telt el, több tekintetben még mindig a sereghajtók közé tartozunk. Az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) tekintetében a 26. helyen állunk, csak Bulgáriát előzzük meg, írja a Ziarul Financioar. Ennél is rosszabbul, az utolsó helyen állunk az oktatás finanszírozása terén, melyre idén a GDP 2,1 százalékát fordítjuk. Ez az elmúlt évtized legkisebb GDP-arányos értéke, messze lemaradva az Európai Unió 4,8 százalékos átlagától.

Hasonló a helyzet az egészségügy tekintetében is. Tavaly a GDP 3,84 százalékát fordítottuk a közegészségügyi rendszer finanszírozására, miközben az EU átlaga 8 százalék körül volt. Az egészségügy hazai alulfinanszírozottságát jól mutatja, hogy az utolsó előtti Írország a GDP 5,3 százalékát fordította erre a célra. A születéskor várható életkor alapján utolsó előttiek vagyunk, megelőzve Bulgáriát. Nálunk 73 év körül van a várható átlagos életkor, ami hozzávetőleg 7 évvel kevesebb az Európai Unió átlagánál.

Az internet sebességére ellenben nem panaszkodhatunk. Egyes források szerint 170 MB/s letöltési sebességgel elsők vagyunk az unióban, míg mások másodiknak rangsorolnak, Dánia mögé. Szintén első helyen állunk a napraforgó- és a kukoricatermesztés terén, a juhállomány nagysága alapján pedig a dobogó második fokán állunk. Az autópályák hosszának tekintetében a 20. helyet foglaljuk el, ami azonban annak tudható be, hogy Románia az EU nagy kiterjedésű országai közé tartozik.

A munkanélküliségi ráta tekintetében a középmezőnybe tartozunk, jelenleg a mutató értéke 5,4 százalék, míg az uniós átlag 6 százalék. A két végletet Spanyolország és Csehország képviseli 13, illetve 2,6 százalékkal. Az eladósodottsági rangsorban a 18. helyen állunk, 48 százalékos GDP-arányos államadóssággal. Az EU átlaga 83 százalék. A bruttó minimálbér csak két tagállamban kisebb, mint nálunk, Bulgáriában (312 euró) és Lettországban (430 euró). Romániában idén közel 600 euró a bruttó minimálbér értéke. – maszol.ro