Románia az első helyen áll az Európai Unióban az alkoholfogyasztás terén. A román közigazgatási és politikatudományi intézet (SNSPA) jelentése szerint egy átlagember évente 11 liter alkoholt fogyaszt. Ugyanebből a jelentésből kiderül, hogy a romániai felnőttek mintegy 58 százalékának súlyproblémái vannak.

A statisztikák azt is mutatják, hogy egy román állampolgár évente 30 kilogramm cukrot fogyaszt. Ennek egyik magyarázata, hogy az emberek nem olvassák el a megvásárolt termékek címkéjét, mert ha megtennék, rájönnének, hogy szinte minden feldolgozott élelmiszer tartalmaz hozzáadott cukrot. A szakemberek szerint az egészségügyi megelőzési közpolitikák hiánya a felelős a kialakult helyzetért.

Diana Loreta Păun, elnöki tanácsadó szerint az egészségtelen táplálkozás, beleértve az alacsony gyümölcs- és zöldségfogyasztást, a magas cukor- és sófogyasztást, a dohányzás és a légszennyezés a fő tényezők, amelyek Románia növekvő halálozási arányához vezettek. Az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint a romániai halálesetek több mint felét a túlzott alkoholfogyasztás és az egészségtelen táplálkozás hatásai okozzák. – maszol.ro