Védelmi feladatok ellátására készülnek és az együttműködést gyakorolják a román és a lengyel katonák a NATO keleti szárnyán – hangoztatta Klaus Iohannis államfő kedden, amikor Andrzej Duda lengyel elnökkel közösen megtekintették a román-moldovai-ukrán hármashatár közelében, a Duna torkolatvidékénél, a Galac megyei Smârdan lőtéren megrendezett nemzetközi hadgyakorlatot.

Iohannis rövid köszöntőjében háromszor is kihangsúlyozta a “védelem” szót, arra utalva, hogy a NATO védelmi szövetség, haderejét pedig nem más államok megtámadására, hanem a tagországok közös védelmére készíti fel. Duda, aki hétfőn kezdte meg romániai hivatalos látogatását, rámutatott: a román és a lengyel katonák kölcsönösen hozzájárulnak egymás országában az egész keleti szárny védelméhez, a smardani hadgyakorlaton jelen lévő lengyel katonák a dél-romániai Krajován létrehozott nemzetközi NATO-dandárban teljesítenek szolgálatot.

A lengyel és román kezdeményezésre 2015-ben létrehozott B9-es csoport tanácskozását Duda és Iohannis társelnökletével a júniusi, brüsszeli NATO-csúcs előkészítéseként hívták össze, alapvetően azzal a céllal, hogy az Oroszországtól tartó keleti tagállamok népes támogatást mutassanak fel a keleti szárny erősítését célzó igényük alátámasztásaként. – MTI/Maszol