Június 19-ig nyújthatják be projektjeiket a részvételi költségvetéshez a váradi vagy Váradon dolgozó, tanuló polgárok. Eddig 43 javaslat érkezett be az activ.oradea.ro online felületen, tudatja közleményében a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal. A beküldött javaslatok között szerepel napelemek kihelyezése az új parkok padjai fölé, a nagyváradi állatkert információhoz való hozzáférés digitalizálása, park kialakítása a Splaiul Crișanei utcán, strandröplabdapálya építése a Sebes-Körös partján stb. A polgármesteri hivatal emlékeztet arra, hogy a részvételi költségvetés az idén összesen 1,5 millió lejt foglal magában, az egyes projektek maximális értéke 100 ezer lej lehet áfával együtt.

A polgármesteri hivatalhoz kizárólag online lehet eljuttatni a javaslatokat az activ.oradea.ro honlapon és minden polgár annyi projektet nyújthat be, amennyit akar. A nyertes ötleteket az online szavazás és a papíralapú voksolás összesítése után választják ki. Javaslattal élhetnek a 16. életévüket betöltött nagyváradi illetőségű polgárok, valamint a Váradon dolgozó, tanuló személyek is. Egy személy több projekttel is pályázhat. A részvételi költségvetés szabályzata szerint a benyújtott javaslatok nem szolgálhatnak kereskedelmi, reklám-, politikai, valamint etnikai célokat. Csakis a nagyváradi önkormányzat tulajdonában lévő közterületen megvalósítandó projektekről lehet szó, és az elképzelés nem lehet ellentétes a város saját terveivel, a megvalósítás értéke nem haladhatja meg az előírt maximális értéket, ugyanakkor a projekt jól körülhatárolható területre kell vonatkozzon.

A beérkezett ötleteket egy bizottság fogja ellenőrizni. A bizottság fenntartja magának a jogot, hogy módosítson a benyújtott projekten, illetve előfordulhat az is, hogy további információkat kérnek a javaslattevőtől. A következő fázisban lezajlik az online és az offline szavazás. A polgárok mindkét szavazás során voksolhatnak egy projektre. Az online szavazáshoz be kell jelentkezni a felületen vagy be kell lépni a Facebookról. A javaslatokat június 19-ig lehet benyújtani, ezeket június 20. és július 3. között ellenőrzik, július 4. és szeptember 4. között zajlik le az online, szeptember 5–25. között pedig a papíralapú szavazás. További információk az activ.oradea.ro honlapon, a bugetareparticipativa@oradea.ro e-mail címen és a 0259/437-000 telefonszámon (248-as mellék).