A szavazatok több mint 99 százalékának összesítése után a hivatalban lévő Jair Bolsonaro és Luiz Inácio Lula da Silva nagyon közel állt egymáshoz, végül utóbbi szerzett abszolút többséget.

A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva nyerte a brazil elnökválasztás vasárnapi második fordulóját a regnáló szélsőjobboldali elnökkel, Jair Bolsonaróval szemben – jelentette be közép-európai idő szerint vasárnap éjfélkor a brazil Legfelsőbb Választási Bíróság.

A végeredmény alapján Lula az érvényes voksok 50,9 százalékát, Bolsonaro pedig a 49,1 százalékát szerezte meg. Lula 2003 és 2011 között kétszer négy éven keresztül vezette Brazíliát, harmadik ciklusa 2023. január 1-sejei beiktatásával kezdődik el. Bolsonaro lett az első olyan hivatalban lévő államfő, akinek nem sikerült újraválasztatnia magát második ciklusra. A több mint 150 millió brazil választópolgár a leendő államfő személyén kívül az ország 12 államának kormányzójáról is döntött. A hatalmas Brazília az egyetlen a világon, ahol teljesen gépesítették a szavazás folyamatát, így a végleges eredmények az urnazárást követően néhány órán belül megvannak. – MTI