Indiát példátlan hőhullám sújtja, korábban 50 fokot, csütörtökön pedig 52,3 Celsius-fokot mértek, ami országos rekord, több mint egy fokkal meghaladva a korábbi rekordot. Az adat egy automata időjárás-állomásról származik, és a hatóságok kételkednek az adat helyességében, ezért ellenőrizik az érzékelőt. Az elviselhetetlen hőség a lakosságot is megviseli. Több gyermeket kórházba szállítottak, miután összeestek az iskolában, a sofőrök pedig megégették a kezüket a forró kormányon. Az egyik államban a hőség áldozatai nem férnek már a hullaházban. A szélsőséges hőmérsékletek nem csak Indiában, hanem több ázsiai országban is tapasztalhatók.

Egyre dőlnek India hőségrekordjai. Csütörtökön 52,3 Celsius-fokot mértek, Dél-Pakisztánban is meghaladta az 52 fokot a hőmérséklet. Az indiai meteorológiai ügynökség közölte, hogy elemzi a Mungeshpur állomás adatait és érzékelőit, miután az állomáson a többi állomáshoz képest szokatlanul nagy hőmérséklet-különbséget mértek. A főváros környékén több meteorológiai állomáson is 50 fokot megközelítő hőmérsékletet mértek, a legmagasabbat – 49,1 Celsius-fokot – Najafgarhban. A meteorológusok vízellátási problémákra figyelmeztettek az indiai fővárosban, számol be a Digi24.

A hatóságok közölték, a hőhullám a gyermekeket, az időseket és a krónikus betegségekben szenvedőket érinti a legjobban. Az emberek arra panaszkodnak, hogy kedden és szerdán sokkolta őket a rendkívüli hőség, és hogy a csapvíz forró volt. Az autósok azt mondták, hogy megégették az ujjaikat, amikor az autójuk felforrósodott kormányát megfogták.  „A zuhanyzás szinte időpocsékolás. Az ember kiszáll, és azonnal újra megizzad” – mondta Aruna Verma, egy kémiatanár.  

Az orvosok azt tanácsolták az embereknek, hogy maradjanak bent, és viseljenek könnyű, laza pamutruhát, ezt a tanácsot azonban a legtöbb alkalmazott – különösen a munkások és a bódés árusok – nem tudják betartani. Az építőipari munkások azt mondják, hogy nem nyúlhatnak a fémanyagokhoz, mert túl forróak. A zöldségárusok állandóan locsolják az árujukat, hogy elkerüljék, hogy a hőségtől gyorsan elhervadjanak. „Mi mást tehetnének? Senki sem fogja etetni a gyerekeimet, ha nem viszek haza pénzt, igaz? A munka az munka. Meg kell csinálni” – mondta az egyik árus.

Rádzsasztán államban a hőmérséklet kedden elérte az 50,5 Celsius-fokot. A hőség olyan sok áldozatot szedett, hogy már nem férnek a dzsaipuri kórház hullaházában. A városi rendőrség szerint az áldozatok közül sokan szegény munkások, akiknek nincs más választásuk, mint a szabadban dolgozni, illetve hajléktalanok. A jobb módú indiaiak hűvösebb hegyvidéki helyeken kerestek menedéket, de még a Kelet Svájcának nevezett Kasmír-hegyet is sújtotta a hőség.